Przejdź do portalu dolnoslaskieinnowacje.pl »

Innowacje w rolnictwie to konieczność

autor: Dolnośląscy Pracodawcy

20 marca odbyła się debata „Agrobiznes 4.0” zorganizowana przez Executive Club. Jej tematami przewodnimi były m.in.: sposoby wykorzystania nowych technologii w branży rolniczej, inwestycje w technologie przyjazne środowisku, a także finansowanie innowacji.

Technologie cyfrowe w służbie rolnictwa

Profesor Sławomir Podlaski, Kierownik Katedry Fizjologii Roślin w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, który zainaugurował debatę, wymienił cechy charakterystyczne dla czwartej rewolucji rolniczej. Według naukowca należą do nich przede wszystkim rozwój technologii biologicznych, ale i cyfrowych. Umożliwiają one nie tylko zwiększenie i poprawienie jakości produkcji, ale także zaangażowanie się rolnictwa w ochronę środowiska i powietrza. Profesor przyznał, że branża powinna dążyć do tego, by produkować więcej, ale za mniej.

Zapotrzebowanie na żywność rośnie

Potrzeba zmniejszenia ilości konsumowanej energii i zanieczyszczeń, jakie wytwarza rolnictwo, to wyzwanie, z którym trzeba się jak najszybciej zmierzyć. Według światowych danych, zapotrzebowanie na żywność cały czas jest ogromne i będzie rosło. Przy obecnej produkcji rolnej około 800 mln ludzi na świecie nadal cierpi z głodu lub niedożywienia, a do 2050 r. populacja ma się zwiększyć o 2,5 mld ludzi. Produkcję żywności będzie trzeba więc praktycznie podwoić. Do tego, w obecnej kondycji, rolnictwo konsumuje aż 70% światowych zasobów wody pitnej, 30% wytwarzanej energii i odpowiada za emisję 30% gazów cieplarnianych.

Rewolucja 4.0 w rolnictwie już się dokonuje

W debacie wzięli udział eksperci z różnych dziedzin związanych z branżą: Mirosław Olech, Wiceprezes do spraw technicznych Alventa, Jacek Kostrzewa, Prezes Zarządu Skotan SA, Piotr Maciak, Prezes Zarządu, Nordkalk, Cezary Pisowodzki, Dyrektor Finansowy Syngenta Central Europe, Członek Zarządu Syngenta Polska.

Paneliści wskazali, że pewne innowacje są już wdrażane we współczesnym rolnictwie. Należą do nich: zastępowanie dużych maszyn rolniczych mniejszymi zestawami wielofunkcyjnych maszyn, stosowanie farm mlecznych, obsługujących zwierzęta przy minimalnym udziale człowieka. Według dyskutujących, eksport żywności zostanie zastąpiony eksportem nowoczesnych technologii agro i zootechnicznych.

Jak w tej rzeczywistości może odnaleźć się polskie rolnictwo? Według ekspertów, rodzima branża może zyskać na eksporcie, ale tylko wówczas, kiedy zrozumie, że konkurencja cenowa już nie istnieje, a zamiast niej liczy się jakość i dostarczanie towarów o statusie premium.

 

Źródło: Agronews.com

Zadzwoń. Napisz.


ul. Szczawieńska 2

58-310 Szczawno-Zdrój


telefon: +48 74 64 80 534

mail: biuro@dp.org.pl